2102719858 6983520330, 6944454569 Ανατολής 9-15 και Λ. Ηρακλείου, Νέα Ιωνία dvourdas@yahoo.gr
banner image

Ανοιξιάτικη Αλλεργία και Κορωνοϊός


 

Η άνοιξη έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της και μαζί με αυτή και τα συμπτώματα της εποχικής – ανοιξιάτικης αλλεργίας, που ταλαιπωρεί και βασανίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας. Όμως τούτη εδώ η άνοιξη έχει μία μοναδική ιδιαιτερότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Την επέλαση του κορωνοιού! Έτσι μπορεί κάλλιστα κάποιος με ανοιξιάτικη αλλεργία που είναι σε έξαρση,  να νομίσει ότι έχει προσβληθεί από τον ιό ή και το αντίθετο. Παρακάτω λοιπόν, παρατίθονται κάποια πολύ αδρά στοιχεία, που θα μας επιτρέψουν να δούμε εάν έχουμε το πρώτο ή το δεύτερο ή ακόμα εάν έχουμε προσβληθεί από κοινή γρίππη, η οποία ακόμα υπάρχει και θα υπάρχει μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Έτσι λοιπόν:

Συμπτώματα και Διασπορά

Α) Λοίμωξη από Κορωνοιό (covid 19): χαρακτηριστική ευκολία μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, πυρετός, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια).

Β) Εποχική Ανοιξάτικη Αλλεργία: Μη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, χαρακτηριστική επανάληψη συμπτωμάτων κάθε χρόνο τέτοια εποχή, φαγούρα στη μύτη και στα μάτια, καταρροή, έντονα και επαναλαμβανόμενα φταρνίσματα, δακρύρροια, ερυθρότητα ματιών, βήχας και δύσπνοια σε κάποια περιστατικά τα οποία όμως συνδυάζονται τις περισσότερες φορές με παράταση εκπνοής (wheezing), δηλαδή ‘βράσιμο στο στήθος’ – ‘γατάκια’.

Γ) Κοινή Γρίππη: Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, πυρετός και ‘κρυάδες’, καταρροή ή μπούκωμα στη μύτη, βήχας και πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί και σωματικοί πόνοι, αίσθημα κόπωσης.

 

Προφυλακτικά Μέτρα

Α) Λοίμωξη από Κορωνοιό (covid 19): Αποφυγή επαφής με άλλα άτομα εάν γίνεται, πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή αγγίγματος του προσώπου και ιδιαίτερα της μύτης και των ματιών, εφαρμογή αλκοολούχου (πάνω από 60 βαθμούς) αντισηπτικού διαλύματος.

Β) Εποχική Ανοιξάτικη Αλλεργία:

1) Αποφυγή των υπεύθυνων εκλυτικών παραγόντων (αλλεργιογόνα) εάν αυτό είναι δυνατό. Δηλαδή όχι εξορμήσεις και εκδρομές στην εξοχή την περίοδο της ανθοφορίας (ούτως ή άλλως μένουμε σπίτι, αυτό δεν το ξεχνάμε, την περίοδο αυτή τα παράθυρα του σπιτιού κλειστά και κλειστά και αυτά του αυτοκινήτου ‘εν κινήσει’, χρήση κλιματιστικών σε σπίτι και αυτοκίνητο, δίτροχα και κράνος με το προστατευτικό κατεβασμένο, βόλτες και άπλωμα ρούχων το μεσημέρι, γιατί το πρωί και το απόγευμα, οι γύρεις ανέρχονται και κατέρχονται αντιστοίχως, καθαρισμός αέρα με ειδικά ηλεκτροστατικά φίλτρα.

2) Εάν δεν γνωρίζουμε τους παραπάνω παράγοντες, επικοινωνούμε με τον Αλλεργιολόγο που μας έχει κάνει το test για να μας πληροφορήσει σχετικά.

3) Παίρνουμε την κατάλληλη φαρμακευτική προεποχιακή-προφυλακτική αγωγή που μας έχουν συστήσει πριν την αναμενόμενη περίοδο της ανθοφορίας ή πριν την έκθεσή μας στο υπεύθυνο παράγοντα.

Γ) Κοινή Γρίππη: Εμβολιαμός για την γρίππη, αποφυγή στενής επαφής με άλλους, μένουμε σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα, πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή αγγίγματος του προσώπου και ιδιαίτερα της μύτης.

 

Αντιμετώπιση

Α) Λοίμωξη από Κορωνοιό (covid 19): Επικοινωνούμε με το γιατρό μας εάν νομίζουμε ότι έχουμε εκτεθεί, μένουμε σπίτι εκτός εάν απαιτηθεί ιατρική φροντίδα, δεν ερχόμαστε σε επαφή με άλλους, ενημερώνουμε από πριν το γιατρό μας εάν πρόκειται να τον επισκεπτούμε, φοράμε προστατευτική μάσκα προσώπου όταν υπάρχουν άλλοι γύρω μας.

Β) Εποχική Ανοιξάτικη Αλλεργία: Αντιισταμινικά χάπια, ρινικά στεροειδή ή αντιισταμινικά, βρογχοδιασταλτικά, εισπνεόμενα στεροειδή, συνέχιση της ειδικής θεραπείας απευαισθητοποίησης (ανοσοθεραπεία) εάν ήδη υποβαλόμαστε σε αυτήν.

Γ) Κοινή Γρίππη: Αντιικά φάρμακα είναι μία επιλογή για τα άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου, σε αυτά με επιπλοκές ή με πνευμονική προσβολή, ανάπαυση στο σπίτι, επικοινωνία με τον γιατρό μας εάν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες.

 

Σε κάθε όμως περίπτωση που μας προκύψουν ερωτήματα ή αμφιβολίες πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον Αλλεργιολόγο μας!